Αναζήτηση
Προχωρημένη Αναζήτηση
 
  ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  
  ΣΚΟΠΟΙ- ΔΡΑΣΕΙΣ
  ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ - ΕΦΟΡΟΙ -ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΓΙΑ TH ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ
  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ  
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
  ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ  
  H ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «COSMO ECHO - ΣΥΝΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ»  
  «COSMO ECHO» - GREECE 2007
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ «COSMO DANCE»  
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Ο ΟΜΙΛΟΣ ‘‘ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ’’  
     
 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
 Ο ΟΜΙΛΟΣ ‘‘ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ’’
Το έθιμο ‘’ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ’’ είναι το πιο διαδεδομένο χορευτικό  δρώμενο που έχει διατηρηθεί ζωντανό και  έχει γίνει παγκόσμια γνωστό, ιδιαίτερα  μέσα από το αξιόλογο έργο  του  Ομίλου « ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ  ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ»
 
 
     
 
 
    
*
Aπαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση άρθρων, κειμένων  και φωτογραφιών χωρίς την γραπτή έγκριση του ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ


Το έθιμο ‘’ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ’’ είναι το πιο διαδεδομένο χορευτικό  δρώμενο που έχει διατηρηθεί ζωντανό και  έχει γίνει παγκόσμια γνωστό, ιδιαίτερα, μέσα   από το αξιόλογο έργο  του  Ομίλου « ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ  ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ»

Ο Όμιλος  θα είναι σε  διαρκή συνεργασία με το «Αρχείο Ελληνικού Χορού» και θα συμμετάσχει εκπροσωπώντας  ως άξιος πρεσβευτής, τη μουσικοχορευτική παράδοση της Νάουσας  σε διεθνή φεστιβάλ   στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
 
 

 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
 Ο ΟΜΙΛΟΣ ‘‘ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ’’

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ
Αν και η πόλη της Νάουσας  ιδρύθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα στη σημερινή της τοποθεσία, εντούτοις οι κάτοικοι της νέας αυτής πόλης προερχόμενοι από τις γύρω περιοχές όπου είχαν καταφύγει μετά την καταστροφή των πατρογονικών τους εστιών όπως η  αρχαία Μίεζα και άλλες περιοχές, διαφύλαξαν και μετέφεραν αναλλοίωτα ορισμένα έθιμα των οποίων οι ρίζες τους χάνονται στην αρχαιότητα. Διάφορες γιορτές οι οποίες πραγματοποιούνταν στις αρχές της Άνοιξης για την υποδοχή της αναγεννώμενης φύσης, προς τιμή του θεού του κρασιού και του γλεντιού Διονύσου, αλλά και συμβολικά ως τελετές μύησης των νέων - παρουσιάζοντας αρκετές ομοιότητες με τα αρχαία Ανθεστήρια -, διατηρήθηκαν και μετά τον εκχριστιανισμό των κατοίκων, δίνοντας στο έθιμο την τελική του μορφή.
Μπορούμε να πούμε ότι το έθιμο παρ’ όλο που παραμένει ζωντανό έως της μέρες μας, εντούτοις διακατέχεται από αυστηρότητα ως προς την τέλεση του εθιμοτυπικού, του δρομολογίου γύρω από τα όρια της παλιάς πόλης, των χορών και την ενδυμασία των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες είναι αποκλειστικά άνδρες, όπως άνδρας υποδύεται και το τιμώμενο πρόσωπο,  τη Μπούλα, τη νύφη δηλαδή, οι οποία συμβολίζει την αναγεννώμενη Άνοιξη και την κυκλική νεκρανάσταση της φύσης.
 Κατά τη δύσκολή περίοδο της Τουρκοκρατίας το έθιμο αυτό συνδέθηκε άμμεσα με τους Εθνικούς μας αγώνες  προς την ανεξαρτησία φτάνοντας στις μέρες μας ως κλεφταρματολικό έθιμο. Η βασική έννοια της νεκρανάστασης και της αναγέννησης  που τονίζεται μέσα από το έθιμο αντικατοπτρίζει την αναγέννηση του ελληνικού έθνους μέσα από τις στάχτες της σκλαβιάς.
 
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ‘’ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ’’
Το έθιμο ‘’ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ’’ έλαβε νομική υπόσταση το 1971. Αποκλειστικός εκφραστής του είναι ο ομώνυμος όμιλος, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τη διατήρηση, ανάδειξη και προστασία του από σύγχρονες μεταλλάξεις και ρεύματα εποχής τα οποία θεωρούν ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά και γενικότερα η παράδοση είναι αντικείμενα πότε προς περιθωριοποίηση και πότε προς εμπορευματοποίηση. Η δράση του ομίλου είναι συνεχής και πολύπλευρη. Συγκέντρωσε αλλά και κατασκεύασε στολές για τις ανάγκες του και έκδωσε βιβλία  που αφορούν την ιστορία του εθίμου αλλά και την τοπική πολιτιστική παράδοση της Νάουσας. Απέσπασε βραβεία για την αυθεντικότητα του δρωμένου και της στολής, της μουσικής και του χορού κάνοντας το γνωστό παγκοσμίως. Απέκτησε προσφάτως τριώροφο οίκημα το οποίο  πλέον είναι έτοιμο από το 2010 να στεγάσει τις δραστηριότητες του. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο του ομίλου όμως είναι οι τριακόσιοι χορευτές όλων των ηλικιών  που συμμετέχουν κάθε Αποκριά στην τέλεση του εθίμου οι οποίοι γίνονται αγωγοί και φορείς του εθίμου και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Με τιμή,

Ομίλος για την Προστασία και Προβολή του Εθίμου
«Γενίτσαροι και Μπούλες της Νάουσας»


Τηλ. 6979240324

mprilos@hotmail.com