Αναζήτηση
Προχωρημένη Αναζήτηση
 
  ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  
  ΣΚΟΠΟΙ- ΔΡΑΣΕΙΣ
  ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ - ΕΦΟΡΟΙ -ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΓΙΑ TH ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ
  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ  
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
  ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ  
  H ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «COSMO ECHO - ΣΥΝΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ»  
  «COSMO ECHO» - GREECE 2007
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ «COSMO DANCE»  
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ  
     
 


ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ   ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ
Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΟΛΟΥ
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ,
ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ

 
 
     
 
 
 ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ   ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΛΑΧΩΝ ΒΟΛΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ
 

 
Ο  Λ. Σ . Βλάχων    Βόλου, σε συνεργασία με το ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ, ολοκλήρωσαν με επιτυχία, την επιστημονική –πολιτιστική εκδήλωση με θέμα «το τρίπτυχο μουσική  χορός φορεσιά».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  το βράδυ  της Παρασκευής της 8ης Ιουλίου,  στο κατάμεστο πολιτιστικό κέντρο της Ν Ιωνίας του Δήμου Βόλου.  Την  τίμησαν με την παρουσία  τους και χαιρέτησαν με θέρμη, εκφράζοντας και τη συμπαράστασή τους στο δραστήριο  σύλλογο,  η υφυπουργός υγείας και μέλος του Λ.Σ.Βλάχων Βόλου, κ. Ζέττα Μακρή, η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ  Μαρίνα Χρυσοβελώνη,   ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Μαγνησίας και μέλος του Λ.Σ. Βλάχων Βόλου,   κος Γιώργος Καλτσογιάννης, και ο Αντιδήμαρχος Βόλου, κος Γκουντέλιας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν,  εκπρόσωποι του  Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού,  των Περιβολιωτών Ν.Μαγνησίας, του συλλόγου Βλαστιωτών «ο Άγιος Μάρκος»,  του  Π.Σ. Σέσκλου Μαγνησίας, του   Συλλόγου για την Προβολή και Διάδοση της παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας, του  Συλλόγου Θρακών Ν. Μαγνησίας, του συλλόγου Μακεδόνων Βόλου «ο Μέγας Αλέξανδρος»,  της  Ένωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας, του  Σύλλογος Ιώνων, και του  Συλλόγου «Εν Τρικερίω», καθώς και πολλοί φίλοι και μέλη του συλλόγου.

Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης, η Σύμβουλος Διοίκησης  του ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ κ. Μικα Παππά-Σέβου, κάνοντας και μια σύντομη αλλά αξιοσημείωτη αναφορά, στον νέο σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι,  στην ανάδειξη των τοπικών παραδόσεων.

Προσκεκλημένοι ομιλητές της εκδήλωση ήταν:
1. Ο  κος Τράσιας Φώτης, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (Π.Ο.Π.Σ.Β.), ερευνητής, ο οποίος με τη χρήση πολυμέσων παρουσίασε για  πρώτη φορά και τεκμηρίωσε αναλυτικά τα επιμέρους    μέρη  που συνθέτουν τη  εντυπωσιακή γυναικεία   φορεσιά και την εξέλιξη της υπό την επίδραση των νέων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών.  Η συγκεκριμένη  ιδιαιτέρου κάλλους παραδοσιακή  φορεσιά  της Ρεμένισσας Βλάχας, που θα αποτελέσει και την αντιπροσωπευτική φορεσιά του συλλόγου, αποτελεί χαρακτηριστική   επίσημη ενδυμασία της ομάδας Βλάχων, που έλκουν την καταγωγή από την επαρχία  Κολώνια της Β. Ηπείρου και  διεσπάρησαν στον ελλαδικό χώρο.

2. Ο κος Δήμας Γιάννης  Επιστημονικός Σύμβουλος του Συλλόγου και διδάσκων το αντικείμενο του χορού  στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Τρικάλων   που αναφέρθηκε σε συντομία στην επίδραση και τον ρόλο των συλλόγων στην εξέλιξη της χορευτικής παράδοσης.

3.  Ο  κος Τεντζεράκης Χρήστος, πρόεδρος του ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ,  με θέμα εισήγησής του η   εξέλιξη της μουσικοχορευτικής παράδοσης των βλαχόφωνων ελλήνων στο πλαίσιο του ελληνικού κράτους. Αναφέρθηκε στην επίδραση που άσκησαν οι ιδεολογίες της εποχής και οι λαογραφικές αντιλήψεις περί «λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης», στην αντιμετώπιση του χορού και την καλλιέργειά του, μέσα στους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς, όπου πρωτοστάτησε η νεοεμφανιζόμενη  αστική τάξη. Στην παραμέληση  των   κατά τόπους βλάχικων  πολιτιστικών  δημιουργιών και στον παραγκωνισμό της μουσικοχορευτικής τους παράδοσης, εξ αιτίας του τρόπου  αντιμετώπισης από τους επίσημους κρατικούς φορείς των επιμέρους τοπικών παραδόσεων, που δεν ανταποκρίνονταν προς το ιδεώδες της ελληνικότητας.  Τα πολιτισμικά στοιχεία που επιλέγονται για μια μακρά περίοδο για να  εκφράζουν το ιδανικό του νεοελληνικού πολιτισμού που όφειλε να καταδεικνύει τη  σύνδεση  και τη πολιτισμική συνέχεια του νεοελληνικού πολιτισμού με αυτόν της ένδοξης κλασσικής αρχαιότητα,ς στρέφουν το ενδιαφέρον σε τραγούδια χορούς και φορεσιές που διευκολύνουν αυτή τη σύνδεση.  Ο Βλάχικος μουσικοχορευτικός πλούτος παρέμεινε  έξω από τα ενδιαφέροντα του επίσημου εθνικού κράτους, μέχρι το τέλος  του 20ου αιώνα. Ως σημαντικών παραγόντων διαμόρφωσης των σύγχρονων μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που συνθέτουν τις σύγχρονες όψεις  της μουσικοχορευτικής παράδοσης των βλαχοφώνων στο πλαίσιο  του νεοελληνικού κράτους, επισημάνθηκε  η σημασία των Πολιτικών  κρατικών  επιλογών,  σε ζητήματα παράδοσης, ο καταλυτικός ρόλος των πολιτιστικών   φορέων  καθώς και οι επιδράσεις των  γειτονικών  ομάδων, δίπλα στις οποίες συμβιώνουν  οι διάφορες ομάδες των Βλάχων στους τόπους εγκατάστασής τους.  Από τον εισηγητή, έγινε επίσης συνοπτική αναφορά  στην   ιστορική εξέλιξη των στοιχείων της παράδοσής τους (φορεσιά, χορός, μουσική),   στο πλαίσιο των νέων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών, που εντάσσονται οι βλαχόφωνοι αυτοί πληθυσμοί, στην  ιστορική τους διαδρομή.  
 

Από όλους τους εισηγητές, τονίσθηκε, η αναγκαιότητα  της καταγραφής των γνωρισμάτων και των στοιχείων που προσδιορίζουν την ιδιαιτερότητα της παράδοσης των ομάδων που εκπροσωπεί ο κάθε σύλλογος.

Ιδιαίτερο στοιχείο της εκδήλωσης, αποτέλεσε η έμφαση στην αναγκαιότητα διάκρισης της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας και της πολιτιστικής πορείας των  διαφόρων επιμέρους βλαχόφωνων ομάδων  και  η ιστορικότητα στην οπτική προσέγγιση  των  πολιτισμικών τους χαρακτηριστικών.

Συνολικά, η σφαιρική αυτή ιστορική προσέγγιση  του τρίπτυχου μουσική, χορός, φορεσιά, ανέδειξε όχι μόνο τα  διακριτά  στοιχεία που συγκροτούν την ιδιαίτερη ταυτότητα αυτών των ομάδων, αλλά και διάφορες όψεις   των μετασχηματισμένων  τους μορφών, όπως αυτές αποτυπώνονται στις σύγχρονες  μορφές των πολιτισμικών τους δραστηριοτήτων.

Συμπερασματική κατάληξη  των εισηγήσεων:
Η  διακήρυξη της θέσης, ότι οι πολιτιστικοί  Σύλλογοι   με το σημαντικό τους έργο και με τη συμβολή των μελών  τους και των ειδικών επιστημόνων, μπορούν και οφείλουν να αναδεικνύουν διαρκώς τις διάφορες και διαφορετικές όψεις   των ιδιαίτερων πολιτισμικών   παραδόσεων των διαφόρων βλαχόφωνων ομάδων,   μέσα από την  μεθοδική   διερεύνηση,  ενασχόληση και παρουσίαση  των στοιχείων του παρελθόντος. 

Οι διάφορες ομάδες της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης μπορούν και οφείλουν να αναδείξουν τις παραδόσεις τους, τον τρόπο που  εξελίσσονται και διαμορφώνονται μέσα από τη διαρκή αλληλεπίδραση με το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο διαβιούν, και    τις   νεωτερικές    μορφές  τους,  που έχουν  καθιερωθεί στις ημέρες μας, ως εκφράσεις της πολιτισμικής τους ιδιαιτερότητας και της διακριτής τους ταυτότητας, της   δημιουργικής, ιστορικής τους  πορείας