Αναζήτηση
Προχωρημένη Αναζήτηση
 
  ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  
  ΣΚΟΠΟΙ- ΔΡΑΣΕΙΣ
  ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ - ΕΦΟΡΟΙ -ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΓΙΑ TH ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ
  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ  
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
  ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ  
  H ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «COSMO ECHO - ΣΥΝΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ»  
  «COSMO ECHO» - GREECE 2007
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ «COSMO DANCE»  
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ - ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2008  
     
 

 

ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

 

 

Απόγονος  του Κωνσταντίνου Π. Καραπάνου, αγωνιστή του ΄21 ο οποίος πολέμησε πλάι στον γέρο της επανάστασης Θεόδωρο  Κολοκοτρώνη και στον Μάρκο Μπότσαρη λαμβάνοντας μέρος στις μάχες  των Δολιανών, των Δερβενακίων και στο Καρπενήσι.

 

Ιδρύτρια, Πρόεδρος και Υπεύθυνη χορού  του Κέντρου Ελληνικού Χορού Τρίπολης.  Έφορος του Αρχείου Ελληνικού Χορού,  υπεύθυνη για την Αρκαδία και την κεντρική Πελοπόννησο. Συνεργάστηκε  στενά με το Αρχείο Ελληνικού Χορού  και την ΙΟV Hellas, συμμετέχοντας ως Εφορος σε πολλές δράσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες υποστηρίχθηκαν   με την ενεργητική συμβολή τoυ φορέα που εκπροσωπεί, του Κ.Ε.ΧΟ.Τ.

 
     
 
 

ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ

 

Γεννημένη  στο Ελαιοχώριο Κυνουρίας - Αρκαδία. Ζει και εργάζεται στην Τρίπολη.

 

Απόγονος  του Κωνσταντίνου Π. Καραπάνου, αγωνιστή του  1821 ο οποίος πολέμησε  πλάι στον γερο της επανάστασης Θεόδωρο  Κολοκοτρώνη και στον Μάρκο Μπότσαρη λαμβανοντας  μέρος στις μάχες  των Δολιανών, των Δερβενακίων και στο Καρπενήσι.

 

Η Μαρία Καραπάνου ασχολήθηκε από μικρό παιδί με  τον ελληνικό χορό, καταρχήν ως χορεύτρια σε τοπικούς Πολιτιστικούς  Συλλόγους, και κατόπιν  ως βοηθός και συνεργάτης . Στη συνέχεια  ως χοροδιδάσκαλος και υπεύθυνη εκδηλώσεων και παραστάσεων, ενός μεγάλου αριθμού τοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χορό.

Διετέλεσε μέλος Δ.Σ.  συλλόγων, δημιούργησε τοπικές χορευτικές και θεατρικές ομάδες -σε χωριά της περιοχής της Αρκαδίας- και συνεργάστηκε με Δήμους και τοπικούς φορείς.                   

Παρακολούθησε ένα μεγάλο αριθμό Σεμιναρίων για το χορό, (ΝΕΛΕ, Δόρα Στράτου, κ.α.)  καθώς και  Διεθνή Συνέδρια και Σεμινάρια  για το χορό και το λαϊκό πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε σε όλες τα Συμπόσια που διοργάνωσε στην Ελλάδα το Αρχείο Ελληνικού Χορού. Είναι  μέλος της ΙΟV από το 1998 και απο το 2003 της IOV HELLAS

 

Ιδρύτρια το 1991 και έπειτα  Πρόεδρος και Υπεύθυνη χορού  του Κέντρου Ελληνικού Χορού Τρίπολης.  -Σωματείο μελέτης και  διδασκαλίας ελληνικών  χορών-.        

 

Έφορος του Αρχείου Ελληνικού Xορού,  υπεύθυνη για την Αρκαδία και την κεντρική Πελοπόννησο. Συνεργάστηκε  στενά με το Αρχείο Ελληνικού Χορού  και την ΙΟV Hellas, συμμετέχοντας ως Εφορος σε πολλές δράσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες υποστηρίχθηκαν   με την ενεργητική συμβολή τoυ φορέα που εκπροσωπεί, του Κ.Ε.ΧΟ.Τ.

 

Ασχολείται με την έρευνα και καταγραφή της τοπικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, της φορεσιάς και των εθίμων, και έχει εργαστεί στην κατεύθυνση αυτή σε αρκετές κοινότητες της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Ιδιαίτερα, έχει ασχοληθεί με  το "μαυροφούστανo" της Αρκαδίας.

Με το Σύλλογό της ΚΕΧΟΤ έχει συμμετάσχει σε μεγάλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει επισκεφτεί αρκετές περιοχές για επιτόπια έρευνα, για την διερεύνηση και αφομοίωση του χορευτικού ύφους και των τοπικών χορευτικών ιδιαιτεροτήτων. Νεστάνη, Ζάκυνθο, Κύθνο, Πάρο κ.α.

Συμμετείχε στην έκδοση ψηφιακών μέσων με περιεχόμενο σχετικό με τον  παραδοσιακό χορό και τη μουσική  της  περιοχής και σε αντίστοιχου περιεχομένου τηλεοπτικές παραγωγές του Αντένα και του Σκάι