Αναζήτηση
Προχωρημένη Αναζήτηση
 
  ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  
  ΣΚΟΠΟΙ- ΔΡΑΣΕΙΣ
  ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ - ΕΦΟΡΟΙ -ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΓΙΑ TH ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ
  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ  
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
  ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ  
  H ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «COSMO ECHO - ΣΥΝΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ»  
  «COSMO ECHO» - GREECE 2007
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ «COSMO DANCE»  
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Η 1Οη ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ  
     
 

10Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ  ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΠΕΛΛΑΣ  

 


ΈΝΑ ΛΑΜΠΡΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  

Στο πανέμορφο αμφιθέατρο του Αρχαγγέλου, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία  οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της  10ης Γιορτής των Κερασιών,  υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης  IOV – in operational relations with UNESCO και του Αρχείου Ελληνικού Χορού

Οι φετινές εκδηλώσεις, που εντυπωσίασαν το πλήθος κόσμου που τις παρακολούθησε, ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστές και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες  που είναι μέλη της IOV και συνεργάτες του Αρχείου Ελληνικού Χορού.
 
     
 
 

*Aπαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση άρθρων, κειμένων  και φωτογραφιών χωρίς την γραπτή έγκριση του ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ


10Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ  ΑΡΧΑΓΓΕΛΟ ΠΕΛΛΑΣ  

 


ΈΝΑ ΛΑΜΠΡΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  

Στο πανέμορφο αμφιθέατρο του Αρχαγγέλου, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία  οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της  10ης Γιορτής των Κερασιών,  υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης  IOV – in operational relations with UNESCO και του Αρχείου Ελληνικού Χορού

Οι φετινές εκδηλώσεις, που εντυπωσίασαν το πλήθος κόσμου που τις παρακολούθησε, ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστές και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες  που είναι μέλη της IOV και συνεργάτες του Αρχείου Ελληνικού Χορού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στον Αρχάγγελο και στο πανέμορφο και κατάμεστο από πλήθος κόσμου δημοτικό αμφιθέατρο, στις 17, 18 και 19 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η 10η Γιορτή των Κερασιών του Αρχαγγέλου  υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης  IOVin operational relations with UNESCO και του Αρχείου Ελληνικού Χορού.

 

Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων Αρχαγγέλου, η ΔΕΠΑ Εξαπλατάνου και η Νομαρχία Πέλλας.

 

Την Παρασκευή 17 Ιουλίου μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με το θέατρο σκιών του σπουδαίου καραγκιοζοπαίχτη κου Χρήστου Στανίση παρακολουθώντας την παράσταση Καραγκιόζη με τίτλο: «Ο Μέγας Αλέξανδος και το καταραμένο φίδι».

 

Στη 10η Γιορτή των Κερασιών του Αρχαγγέλου που είχε και πανηγυρικό χαρακτήρα έλαβαν μέρος το σπουδαίο μουσικοχορευτικό συγκρότημα “BAN SOOK JIN DANCE COMPANY” από τη Νότια Κορέα που παρουσίασε τους κορεάτικους παραδοσιακούς χορούς και μάγεψε το κοινό χορεύοντας ανάμεσα στους άλλους χορούς, το χορό της βεντάλιας, που είναι ένας από τους πιο διάσημους κορεάτικους λαϊκούς χορούς με τελετουργικό χαρακτήρα και εκτελείται από σύνολο γυναικών που γεμάτες χάρη ανοιγοκλείνουν βεντάλιες σε ένα συνεχόμενο γρήγορο ρυθμό.

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών ένα από τα πιο αξιόλογα και πολυβραβευμένα συγκροτήματα της Ελλάδας,  μας παρουσίασε χορούς από τα Γιάννινα, το Πωγώνι και τη Βόρεια Ήπειρο, από το Ζαγόρι, το Μέτσοβο και το Συρράκο Ηπείρου, καθώς και χορούς των Σαρακατσάνων Ηπείρου. Ο συνδυασμός των χορών και των τραγουδιών, ερμηνευμένων από τους χορευτές και τις χορεύτριες με τις διαφορετικές επιβλητικές φορεσιές  περιοχών της Ηπείρου, και τη συνοδεία των παραδοσιακών μουσικών οργάνων, μας παρουσίασαν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ηπείρου. 

Τα παραπάνω συγκροτήματα φιλοξενήθηκαν με μέριμνα του Μ.Π.Σ.Β. Αρχαγγέλου.

Τα μέλη τους επισκέφτηκαν το Μουσείο της Αρχαίας Πέλλας,  τους καταρράχτες της Έδεσσας, τα Λουτρά Πόζαρ, και εντυπωσιάστηκαν από τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας ,και την πλούσια ιστορική κληρονομιά της  Μακεδονίας μας.

Τους εντυπωσιακούς χορούς από την περιοχή της Αλμωπίας παρουσίασε  το πολύ γνωστό και αξιόλογο τοπικό συγκρότημα, Ο Λαογραφικός Όμιλος «Οι Άλμωπες», από την Αριδαία.

Το τμήμα ενηλίκων του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βλάχων Αρχαγγέλου, παρουσίασε χορούς της περιοχής της Αλμωπίας ενώ το εφηβικό χορευτικό τμήμα καθώς και το τμήμα των αρχάριων μαθητών του Συλλόγου,  χόρεψε  βλάχικους και λαϊκούς χορούς. Η πολύ αξιόλογη παρουσία πενήντα και πλέον χορευτών και χορευτριών από τον Αρχάγγελο επάνω στη σκηνή, μέσα σε μία πανδαισία χρωμάτων εντυπωσίασε και συγκίνησε το κοινό. Οι γυναικείες φορεσιές ήταν από το Μοναστηράκι Δράμας, του εφηβικού τμήματος από την περιοχή του Γιδά, ενώ του παιδικού τμήματος από τη Χαλκιδική, από το βεστιάριο των Βάλβη Αικατερίνης και Αγιαματζή Νίκης.

 

Μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τη γιορτή ήταν:

 οι βουλευτές του Νομού Πέλλας: ο κ.Γιώργος Καρασμάνης, ο κ. Τζαμτζής η κ.  Παρθένα Φουντουκίδου και η κα Θεοδώρα Τζάκρη,

ο Νομάρχης Πέλλας κ. Μιχάλης Καραμάνης, η πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου κα Δούμτση Θεοδώρα, ο αντινομάρχης Πέλλας κος Χατζηλουλούδας Κωνσταντίνος και Βερικούκης Νικόλαος, νομαρχιακοί σύμβουλοι,  

ο Δήμαρχος Εξαπλατάνου κ.Σταύρος Τουφεγγόπουλος, η πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Α Εξαπλατάνου κ. Αλεξάνδρα Καρατζά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Τοπαλίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, 

ο Δήμαρχος Αριδαίας κ. Πέτρος Ζέρζης, ο αντιδήμαρχος Αριδαίας κος Ζαχαριάδης,  

ο Πρόεδρος της I.O.V. Ελλάδας και πρόεδρος του Αρχείου Ελληνικού Χορού κ. Χρήστος Τεντζεράκης, η Γ.Γραμματέας της I.O.V. Ελλάδας κ. Μίκα Παπά – Σέβου,

ο πρώην ευρωβουλευτής, senator της I.O.V. της UNESCO κος Ιωάννης Γκλαβάκης

ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αρχαγγέλου κ. Διονύσης Μιτάκας, τοπικού σύμβουλοι, ο Διευθυντής Γεςωργίας κος Καραθάνος,

ο πρώην υπουργός κος Γιώργος Πασχαλίδης,

ο πολιτευτής της Ν.Δ. κος Αστέριος Αντωνίου, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων κ.α.

 

Ο Μ.Π.Σ. Βλάχων Αρχαγγέλου απένειμε τιμητικές πλακέτες στους συμμετέχοντες συλλόγους και αναμνηστικά στο Γενικό Γραμματέα της I.O.V. Ασίας κο Moon Hyung Suk, του οποίου το ταξίδι στην Ελλάδα ήταν προγραμματισμένο, για την παρουσία του στο φεστιβάλ, αλλά για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί και στον πρόεδρο της I.O.V. Ελλάδος κο Χρήστο Τεντζεράκη.

 

Στον ίδιο χώρο που πραγματοποιήθηκε η Γιορτή  λειτούργησε έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας με θέμα: «Ο Αρχάγγελος του χθες». Επίσης προφέρθηκαν κεράσια και διάφορα τοπικά εδέσματα.

 

Η Γιορτή των Κερασιών του Αρχαγγέλου αποτελεί πλέον  Διεθνές Φεστιβάλ και   για άλλη μια χρονιά απέσπασε τα θετικά σχόλια όλων όσων παρευρέθηκαν σ’ αυτή.

 Η μέριμνα της Οργανωτικής Επιτροπής, και όλων όσων βοήθησαν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογη και σημαντική σε ό,τι αφορά την προβολή της γιορτής, τη διαμόρφωση και οργάνωση των χώρων των εκδηλώσεων, την υποδοχή και φιλοξενία των χορευτικών συγκροτημάτων και των επίσημων προσκεκλημένων, την παρουσία των χορευτικών τμημάτων και γενικά σε ό,τι αφορά την όλη οργάνωση της γιορτής.

 

   Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων Αρχαγγέλου ευχαριστεί θερμά: τον Δήμαρχο Εξαπλατάνου κ. Σταύρο Τουφεγγόπουλο, τη Δ.Ε.Π.Α. Εξαπλατάνου, την πρόεδρο της κ. Αλεξάνδρα Καρατζά και τον Νομάρχη Πέλλας κ. Μιχάλη Καραμάνη ,και τον αντινομάρχη Πολιτισμού κο Παυλίδη Μπάμπη για την ηθική και οικονομική στήριξή τους, τον Δήμαρχο Αριδαίας, κο Ζέρζη Πέτρο για τις διευκολύνσεις που μας παρείχε όσον αφορά στις μετακινήσεις και επισκέψεις των φιλοξενούμενων συλλόγων, τον Πρόεδρο της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης IOVin operational relations with UNESCO κ. Χρήστο Τεντζεράκη και την Γενική Γραμματέα της Οργάνωσης κα Μίκα Παπά Σέβου για τη στήριξή τους στη διοργάνωση της γιορτής και της προβολής του φεστιβάλ και του τόπου μας παγκόσμια. Το Γεωργικό Πιστωτικό Συνεταιρισμό Αρχαγγέλου, το Δ.Σ και ιδιαίτερα πρόεδρό του κ. Διονύση Δρένο, τον Α.Σ.Ο.Π. «Το Κεράσι του όρους Πάικο», το Δ.Σ. και τον πρόεδρό του κο Τσαμπούλη Διονύσιο  για τη χορηγία και για τα κεράσια που πρόσφεραν στη Γιορτή.

Ευχαριστούμε τις κες Βάλβη Αικατερίνη και Αγιαματζή Νίκη οι οποίες επιμελήθηκαν, ταξιδεύοντας από την Αθήνα, την ενδυματολογική παρουσία των χορευτριών των τμημάτων του Μ.Π.Σ.Β. Αρχαγγ
λου.

Συνέχεια στούς συνδέσμους :

http://dancearchive.gr/issue.php?id=36

 
http://dancearchive.gr/issue.php?id=37