Αναζήτηση
Προχωρημένη Αναζήτηση
 
  ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  
  ΣΚΟΠΟΙ- ΔΡΑΣΕΙΣ
  ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ - ΕΦΟΡΟΙ -ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΓΙΑ TH ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ
  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ  
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
  ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ  
  H ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «COSMO ECHO - ΣΥΝΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ»  
  «COSMO ECHO» - GREECE 2007
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ «COSMO DANCE»  
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  2ο Μέρος- H 10η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΣΙΩΝ  
     
   
     
 
 

*Aπαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση άρθρων, κειμένων  και φωτογραφιών χωρίς την γραπτή έγκριση του ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ

Ιωάννινα  27/7/09

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

Στον Αρχάγγελο Πέλλας η αυλαία της σημαντικότερης χρονιάς του.

 

Στον Αρχάγγελο Πέλλας έκλεισε τις προγραμματισμένες για την 25η επετειακή- καλλιτεχνική χρονιά του, τη σημαντικότερη στην ιστορία του, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών

Συγκεκριμένα στο πανέμορφο δημοτικό αμφιθέατρο, στις 17, 18 & 19  Ιουλίου 2009, πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία  η 10η Γιορτή Κερασιών του Αρχαγγέλου, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης  IOV (in operational relations with UNESCO) και του Αρχείου Ελληνικού Χορού.

Την άψογη όπως αποδείχτηκε διοργάνωση είχαν, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων Αρχαγγέλου, η ΔΕΠΑ Εξαπλατάνου και η Νομαρχία Πέλλας.

Το κοινό που κατέκλισε το θέατρο τις δυο βραδιές (18-19/7) είχε την ευκαιρία να απολαύσει και να χειροκροτήσει την καθ’ όλα προσεγμένη παρουσίαση χορών και τραγουδιών από σημαντικά συγκροτήματα μέλη της IOV και συνεργάτες του Αρχείου Ελληνικού Χορού, όπως το Συγκρότημα του Δήμου Ιωαννιτών που παρουσίασε στοιχεία της παράδοσης 6 περιοχών της Ηπείρου και   από την  εξωτική  Σεούλ, το μουσικοχορευτικό  συγκρότημα, «BAN SOOK JIN DANCE COMPANY».

Σε αυτά προστέθηκαν οι σημαντικές παρουσίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Βλάχων Αρχαγγέλου και του Συλλόγου «Άλμωμες» Αριδαίας.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης (1ου και 2ου βαθμού), καθώς και εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Στις συγκινητικές στιγμές του φεστιβάλ συγκαταλέγεται εκείνη της συνάντησης του γιαννιώτικου Συγκροτήματος με τον Πρόεδρο της IOV Hellas κ. Χρήστο Τεντζεράκη (καταγόμενο από τον Αρχάγγελο) και της ηπειρώτισσας, κας Μίκας Παπά- Σέβου, η οποία είναι Γενική Γραμματέας της Οργάνωσης.

Ο λόγος είναι η προ ολίγων ημερών κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου για το χορό και του αργυρού για το τραγούδι σε διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ στη Λιθουανία από το Συγκρότημα του Δήμου Ιωαννιτών.

Εκεί το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών έχοντας αποδεχτεί την πρόταση της IOV Ηellas, να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα από το συγκεκριμένο φορέα, συνεκτιμώντας τις μεγάλες δυνατότητές του σε πολλά επίπεδα, πέτυχε μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στην ιστορία των ελληνικών συγκροτημάτων.

Αυτό της διπλής διάκρισης (εκ των οποίων η μια χρυσή) σε διεθνές διαγωνισμό.

Και μάλιστα στα δυο χαρακτηριστικότερα στοιχεία του Λαϊκού Πολιτισμού που πραγματεύονται τα χορευτικά συγκροτήματα. Το χορό και το τραγούδι.

Ένα δύσκολο εγχείρημα για κάθε ελληνικό συγκρότημα που χρειάστηκε την πολύμηνη στενή συνεργασία των δύο φορέων, την εμπεριστατωμένη ενημέρωση εκ μέρους των δυο πολύπειρων στελεχών της IOV Hellas για το κλίμα και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις μιας τέτοιας αποστολής, ώστε να έρθει η στιγμή να πανηγυρίσουν από κοινού την ελληνική επιτυχία, με αφορμή το φεστιβάλ στον Αρχάγγελο, που μια ευτυχή συγκυρία το έφερε λίγες μέρες μετά την «χρυσή» στιγμή.

Το σημείο δε όπου ο Πρόεδρος της Οργάνωσης κ. Χρήστος Τεντζεράκης, αναγγέλλοντας το Συγκρότημα ενημέρωσε τους θεατές για την επιτυχία και τη ευτυχή κατάληξη της συνεργασίας των δύο φορέων, θα αργήσει πολύ να ξεχαστεί από τα μέλη της αποστολής.

Αιτία το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών που είχαν κατακλύσει το θέατρο, αλλά και το παράξενο που ήχησε στα αυτιά των γιαννιωτών, αναγγέλλοντας τους για πρώτη φορά σε επίσημη εκδήλωση ως χρυσούς νικητές στην Ευρώπη, χαρακτηρισμός που θα τους συνοδεύει για πάντα.

Η ανάμνηση της συνεργασίας αυτής, επισφραγίστηκε με ένα δώρο, δείγμα της γιαννιώτικης ασημουργίας στον κ. Χ. Τεντζεράκη και την IOV Hellas από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, ενώ η κα Μίκα Παππά- Σέβου δεν αρνήθηκε την πρόσκληση των χορευτών, σε μια ευχάριστη στιγμή, να κλείσει χορεύοντας μαζί τους έναν ηπειρώτικο χορό, το πρόγραμμα της πρώτης βραδιάς.

Η 25η χρονιά του συγκροτήματος, περιλάμβανε σε γενικές γραμμές εκτός των μεταλλίων, 25 παρουσίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, διοργάνωση 2 φεστιβάλ και μιας μουσικοχορευτικής εκδήλωσης ειδικής θεματολογίας, παρουσία ενώπιων του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, παρουσία σε πολλά πανελλήνια συνέδρια και πανελλήνιους αγώνες, τηλεοπτικές παρουσίες και πλήθος συνεργασιών σε πολλά επίπεδα.

 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών



 Περισσότερες φωτογραφίες στο σύνδεσμο:

http://dancearchive.gr/issue.php?id=37