Αναζήτηση
Προχωρημένη Αναζήτηση
 
  ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ  
  ΣΚΟΠΟΙ- ΔΡΑΣΕΙΣ
  ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ - ΕΦΟΡΟΙ -ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ ΓΙΑ TH ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ  
  ΣΥΜΠΟΣΙΑ
  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ & ΕΡΓΑΣΙΕΣ  
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
  ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ  
  H ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «COSMO ECHO - ΣΥΝΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ»  
  «COSMO ECHO» - GREECE 2007
  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ «COSMO DANCE»  
  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  «Sounds of EURASIA» 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής  
     
 

Στην Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού της Ανατολικής Σιβηρίας (ESSACA) πραγματοποιήθηκε το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής, με τίτλο «Sounds of EURASIA» στην Ulan-Ude, πρωτεύουσα της Μπουρουατίας της Oμοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ρωσίας, από τις 12 ως τις 20 Σεπτεμβρίου 2009.

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Moυσικής διοργανώθηκε μ’ εξαιρετική επιτυχία από την Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού της Ανατολικής Σιβηρίας, με Πρόεδρο του Φεστιβάλ τον Καθηγητή Πολιτισμολογίας Pr. Viktor Kitov  και τέθηκε υπό την αιγίδα της ΙΟV της Ρωσίας, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Μπουρουατίας (Σιβηρία), της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μπουρουατίας, του Μουσικού Κολεγίου «P.I. Tchaikovsky» της Ulan-Ude και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Μπουρουατίας.

 
     
 
 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Στην Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού της Ανατολικής Σιβηρίας (ESSACA) πραγματοποιήθηκε το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής, με τίτλο «Sounds of EURASIA» στην Ulan-Ude, πρωτεύουσα της Μπουρουατίας της Oμοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ρωσίας, από τις 12 ως τις 20 Σεπτεμβρίου 2009.

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Moυσικής διοργανώθηκε μ’ εξαιρετική επιτυχία από την Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού της Ανατολικής Σιβηρίας, με Πρόεδρο του Φεστιβάλ τον Καθηγητή Πολιτισμολογίας Pr. Viktor Kitov  και τέθηκε υπό την αιγίδα της ΙΟV της Ρωσίας, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Μπουρουατίας (Σιβηρία), της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Μπουρουατίας, του Μουσικού Κολεγίου «P.I. Tchaikovsky» της Ulan-Ude και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Μπουρουατίας.Το Φεστιβάλ, το οποίο ήταν αυστηρά ακαδημαϊκού και εκπαιδευτικού περιεχομένου αποτελούνταν από τρία μέρη:
α) τα σεμινάρια
master classes για παραδοσιακά όργανα της Ευρασίας (ακορντεόν, μπαγιάν, τοξωτά έγχορδα, νυκτά έγχορδα, αερόφωνα,) για Καθηγητές και μαθητές ανωτέρου επιπέδου
β) το επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «
Folk music of Eurasia: from traditions to the present»
γ) τις συναυλίες με παραδοσιακά όργανα (σε μορφή δωματίου,
ensemble και ορχήστρας).Oι συμμετέχοντες στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής προέρχονταν από την Ρωσική Δημοκρατία, την Μπουρουατία, την Καρέλια, τη Λευκορωσία, την Κίνα, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, την Ελλάδα, την Λετονία, την Μογκολία και τις Η.Π.Α.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάμεσα στους προσκεκλημένους επιστήμονες που τίμησαν με την παρουσία και τις εισηγήσεις τους το Συνεδρίου ήταν ο Osamu YAMAGUTI (Καθηγητής Εθνουμουσικολογίας, Ιαπωνία), η Rimma PODOINITSINA (Επίκουρη Kαθηγήτρια Μουσικής Ακαδημίας Λευκορωσίας), ο Vladimir KURGUZOV (Καθηγητής Πολιτισμολογίας, Ακαδημία Τεχνών και Πολιτισμού Ulan-Ude), ο Batchuluun TSEND (Διευθυντής συγκροτήματος morin khuur, Moγγολία).Την Ελλάδα εκπροσώπησε ως μέλος της ΙΟ
VHellas και του ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ η κ. Ρενάτα Δαλιανούδη, Δρ. Εθνομουσικολογίας Παν/μίου Αθηνών και Καθηγήτρια-Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοιχτό Παν/μιο, με θέμα ανακοίνωσης «Ελληνική παραδοσιακή μουσική: από το χτες στο σήμερα- Μια μουσικολογική, εθνολογική και αισθητική προσέγγιση». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φαντασμαγορικό -και γεμάτο από ενδιαφέρουσες παραδοσιακές μελωδίες και όμορφες παραδοσιακές στολές από όλους τους συμμετέχοντες και όλες τις χώρες- concert-gala,  η Eλληνική ανακοίνωση διακρίθηκε ως η πιο συστηματική επιστημονική εισήγηση του Συνεδρίου.

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής έκλεισε με μια εκδρομή στη λίμνη Baikal, όπου όλοι οι συμμετέχοντες διασκέδασαν με τη μουσική και τους χορούς όλων των χωρών που συμμετείχαν.

Συγχαίρουμε θερμά την κυρία Ρενάτα Δαλιανούδη για την ξεχωριστή διάκριση και την άρτια εκπροσώπηση της ελληνικής μουσικής και της ελληνικής Εθνομουσικολογίας σε αυτό το σημαντικό επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός της ESSACA !!

 

Επίσης, θέλουμε θερμά να συγχαρούμε τον πρόεδρο του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής,  Καθηγητής κ.Viktor Kitov, για την άριστη διοργάνωση αυτού του  επιστημονικού γεγονότος.

Εξ ονόματος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου και της Ακαδημίας Τεχνών και Πολιτισμού της Αν. Σιβηρίας,  ο κ. Victor Kitov, μας απέστειλε τις θερμές ευχαριστίες του για τη συμμετοχή της Δρ. Ρενάτας Δαλιανούδη στο Συνέδριο:

«Θα ήθελα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη διαμεσολάβηση και τη σύσταση για τη συμμετοχή της διακεκριμένης Ελληνίδας Εθνομουσικολόγου Δρ. Ρενάτας Δαλιανούδη. Η εισήγησή της στο Συνέδριο όσο και οι απόψεις της στη Στρογγυλή Τράπεζα στο κλείσιμο του Συνεδρίου ήταν χωρίς αμφιβολία από τις πιο εξέχουσες πλευρές του Επιστημονικού Συνεδρίου. Αυτό δεν είναι μόνο δική μου άποψη. Την ίδια γνώμη εξέφρασαν συνάδελφοι από τη Μογγολία, τη Λετονία, την Ιαπωνία και πολλοί άλλοι»

 

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά  τις κυρίες,  Κατερίνα Βάλβη και Νίκη Αγιασματζή, για την πολύτιμη Κερκυραϊκή Φορεσιά που παραχώρησαν ευγενώς στην κυρία Δαλιανούδη για μια λαμπρή παρουσίαση στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ της ESSACA. 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το ξεχωριστό βεστιάριο «Ελληνικές Ενδυμασίες» μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο:  http://www.ellinikesendymasies.gr/gr/info.htm


*Aπαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση άρθρων, κειμένων  και φωτογραφιών χωρίς την γραπτή έγκριση του ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ